Groen licht voor elektrische auto’s: Wegenbelasting vrijstelling blijft

Nederlandse eigenaren van elektrische auto’s hoeven ook volgend jaar geen wegenbelasting te betalen. Het demissionaire kabinet maakt deze vertraging in de afbouw van de motorrijtuigenbelastingkorting bekend. Dit meldt RTL Nieuws, die de voorjaarsnota als bron gebruikt.

Oorspronkelijk moesten bezitters van elektrische auto’s vanaf volgend jaar 25% wegenbelasting betalen. Dit plan zou het fiscale voordeel geleidelijk afbouwen. Maar het kabinet kiest nu voor een langzamere aanpak.

Tot 2026 blijft de wegenbelasting voor deze auto’s nul. Vanaf 2026 betalen ze 60% belasting, in 2029 65%. In 2031 stopt het voordeel helemaal.

Deze stimulans vermindert CO2-uitstoot. Maar het kost de overheid belastinginkomsten. Daarom wil het kabinet dit voordeel afbouwen.

Nederlanders met elektrische auto ontkomen ook in 2025 aan wegenbelasting
Bron: NU.nl

Om dit te financieren, schrapt het kabinet volgend jaar de korting voor hybride auto’s. Deze auto’s betalen nu de helft van de wegenbelasting.

De Nederlandse overheid promoot al jaren elektrische auto’s om de CO2-uitstoot te verlagen. Door belastingvrijstelling voor elektrische auto’s lopen de inkomsten terug. Het kabinet past daarom de regels aan.

Het afschaffen van de korting voor hybride auto’s is ook een stap hierin. Hybride auto-eigenaren betalen momenteel de helft minder wegenbelasting. Deze maatregel ondersteunt de overgang naar een duurzamer belastingbeleid. Het benadrukt ook de toewijding van de overheid aan een groenere toekomst.

Veel gestelde vragen

Scroll naar boven