Renault CEO de Meo daagt de EU uit

Renault-CEO Dringt aan op EU-Actie voor Betaalbare, Kleine Auto’s naar Japans Model


Europese Actie Nodig

Renault CEO Luca de Meo roept de Europese Unie op om actie te ondernemen. Hij wil dat Europa kleine, betaalbare auto’s gaat promoten, net zoals Japan doet met Kei-cars. Deze stap is cruciaal voor het milieu, de werkgelegenheid en de toekomst van de Europese auto-industrie.

De Meo’s Visie

De Meo, een toonaangevende figuur in de auto-industrie, deelt zijn zorgen en ideeën met de EU. Hij stelt een samenwerking voor, geïnspireerd door Airbus in de luchtvaartsector. Zijn focus ligt op het ontwikkelen van kleine, betaalbare auto’s. Strenge regels maken dit nu bijna onmogelijk.

Kleine betaalbare auto's

Stijgende Kosten, Dalende Verkopen

De Meo wijst op de stijgende kosten van auto’s. De gemiddelde prijs van stadsauto’s steeg in twintig jaar van €10.000 naar €25.000. Tegelijkertijd steeg het gemiddelde inkomen slechts met 37%. Dit maakt auto’s onbereikbaar voor velen. De autoverkoop in Europa daalde hierdoor van 13 miljoen in 2019 naar 9,5 miljoen in 2023.

De Rol van Regelgeving

De Meo bekritiseert de Europese regels voor veiligheid en uitstoot. Hij vindt het absurd om in zware elektrische voertuigen van 2.500 kg te rijden. Kleine auto’s zijn milieuvriendelijker en hebben tot 75% minder impact. De CEO van Renault ziet Japan als voorbeeld, waar Kei-cars populair zijn dankzij overheidsstimulansen.

Actiepunten voor Europa

De Meo stelt voor om maatregelen zoals sociale leaseplannen en gratis parkeren in te voeren. Dit kan helpen om de trend naar kleinere auto’s te versnellen.

Belang van Europese Auto-industrie

De Meo benadrukt de noodzaak van een sterke Europese auto-industrie. Hij roept op tot nauwere samenwerking tussen fabrikanten en overheden. Europa loopt risico om achter te blijven, vooral door concurrentie uit China.

In zijn voorstel ligt de focus op samenwerking en innovatie om Europa concurrerend te houden. De Meo benadrukt het belang van de auto-industrie voor de Europese economie en werkgelegenheid. Hij ziet diverse oplossingen om Europa’s positie te versterken.

Bron: Autoweek.nl

Scroll naar boven